Friday, October 31, 2008

Νίκος Καζαντζάκης



Αγαπητά παιδιά,


Αυτή την χρονιά θα γνωρίσουμε μερικούς Έλληνες Λογοτέχνες. Θα αρχίζουμε με τον Νίκο Καζαντζάκη ο οποίος είναι ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες συγγραφείς γιατί δημιούργησε ένα τεράστιο έργο που διαβάστηκε και αγαπήθηκε πολύ από Ἐλλληνες και ξένους αναγνώστες.

Λίγα λόγια για τον Νίκο Καζαντζάκη (1883-1957) : Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης και σπούδασε Νομικά στην Αθήνα. Συμπλήρωσε τις σπουδές του στο Παρίσι και ήταν από τους πιο πολυταξιδεμένους Έλληνες πνευματικούς ανθρώπους. Το έργο του είναι πλούσιο και απλώνεται σε πολλούς τομείς: θέατρο, ποίηση, δοκίμιο, ταξιδιωτικά, μυθιστόρημα, μεταφράσεις, φιλοσοφία. Μερικά από τα κυριότερα έργα του είναι: Οδύσσεια, ο Αλέξης Ζορμπάς, και ο Καπετάν Μιχάλης.

Ο Καζαντζάκης είναι γνωστός στον περισσότερο κόσμο από το έργο του «Αλέξης Ζορμπάς» που κατόπιν γυρίστηκε και σε ταινία.

Σαν φόρο τιμής προς τον μεγάλο μας συγγραφέα θα διαβάσουμε ένα μικρό κομμάτι από το έργο του που αναφέρεται στην πρώτη μέρα της σχολικής του ζωής, που ίσως να είναι κάπως ίδια με την δική σας πρώτη μέρα στο σχολείο.


Η Δασκάλα Σας,


Βούλα


No comments: